Publisert: 23. april 2025 | Sist endret: aldri | Forfatter: Ida Blomli Kjøstvedt

Fra frø til mat - dyrking på 6.trinn

På 6. trinn er vi nå i gang med å dyrke egne planter til bruk i mat og helse. Gjennom et spennende samarbeid med Universitetet i Agder (UiA) har vi fått støtte til å sette i gang med egen matproduksjon i klasserommet. Elevene har deltatt i hele prosessen. De har både planlagt hva de ønsker å dyrke og regnet på kostnader for frø og ulike dyrkingssystemer. Valget falt til slutt på det norskproduserte, hydroponiske dyrkingssystemet Auk Mini, som automatisk gir plantene alt de trenger av lys, vann og næring ved hjelp av moderne teknologi.

Elevene kan dermed oppleve gleden ved å lage mat med selvdyrkede råvarer, og ser sammenhengen mellom naturfag og matlaging – fra frø og fotosyntese til ferdig matrett. Å dyrke urter og planter selv gir mange fordeler. Elevene får praktisk innsikt i hvordan maten vår blir til, og lærer om bærekraftig matproduksjon. Ved å dyrke selv, reduserer vi behovet for transport og emballasje, og får kortreist, fersk mat rett fra klasserommet. Dette gir økt forståelse for miljøvennlige valg, og viser hvordan man kan bidra til en grønnere hverdag. I tillegg kan vi dyrke akkurat de urtene vi trenger og unngå matsvinn, fordi vi høster etter behov.

Vi gleder oss til å følge plantenes utvikling og bruke de ferske urtene og plantene i ulike matretter. Dette prosjektet gir oss ikke bare ny kunnskap, men også inspirasjon til å ta gode, miljøvennlige valg i hverdagen.